Monday 5 August 2013


Ο Ακάμας  και η ορθολογιστική ανάπτυξη του 

Πολλά γράφονται, από καιρού εις καιρό στον εσωτερικό και εξωτερικό τύπο και σε διάφορα περιοδικά, σχετικά με τον Ακάμα. την  μοναδική σε φυσικές ομορφιές χερσόνησο.  Κάποια σχόλια δεν είναι κολακευτικά για τον τουριστικό προορισμό  «ΚΥΠΡΟΣ.»  Αναφέρονται κυρίως στην έλλειψη της ανθρώπινης  φροντίδας, που δυστυχώς θέτει σε αμφισβήτηση τις ευαισθησίες και το σεβασμό μας προς το φυσικό περιβάλλο.  

Παράλληλα δεν βλέπουμε να υλοποιούνται τα σχέδια που ανακοινώνονται  κατά καιρούς, ώστε το εθνικό αυτό πάρκο, το τόσο  ελκυστικό από τη φύση του, να γίνει το ίδιο ελκυστικό και ως προς τις προσφερόμενες αναγκαίες διευκολύνσεις προς τους επισκέπτες.  Αυτό θα γίνει με ορθολογιστικό και συμβατό τρόπο προς την φυσική και μοναδική του ομορφιά.  

Το αντίδοτο της οικονομικής κρίσης είναι η ανάπτυξη.   Η δημιουργία οικονομικών δραστηριοτήτων με ιδιωτική πρωτοβουλία  θα βοηθήσει το κράτος, ώστε να αρχίσει να πραγματοποιεί σχέδια που εκκρεμούν για τον Ακάμα.     

Αυτοί που επισκέπτονται τον Ακάμα θαυμάζουν τις ομορφιές του, αλλα δέν βρίσκουν  την αναγκαία υποδομή που θα έπρεπε. Κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι την αδράνεια που επικράτησε στη  διαχείριση του Εθνικού αυτού Πάρκου, άρχισαν να κατασκηνώνουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε ιδιωτικές εκτάσεις της περιοχής, χωρίς να υπάρχουν οι αναγκαίες εγκαταστάσεις και διευκολύνσεις και φεύγοντας αφήνουν  πίσω τους σωρούς από σκουπίδια όπου διερωτάται κάποιος, ποιόν περιμένουν να τα καθαρίσει, εφόσον δεν υπάρχει η αναγκαία υποδομή για να φροντίσει για την καθαριότητα του όλου χώρου.

Αναμένουμε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που παρατηρείται στον Ακάμα, την πανέμορφη αυτή  περιβαλλοντική περιοχή, με μια ορθολογιστική και ισοζυγισμένη ανάπτυξη για το καλό όλων των εμπλεκομένων.

Είναι γνωστές οι προσπάθειες κάποιων επιχειρηματιών για αναπτυξιακά έργα που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.   Είναι ανάγκη τα αρμόδια υπουργεία να εμπλακούν με το θέμα του Ακάμα και να δώσουν άδειες για ανάπτυξη με σεβασμό πάντοτε στο φυσικό περιβάλλον και στην μεγάλη αξία που έχει αυτός ο παραδεισένιος τόπος.

Ο Ακάμας χρειάζεται εδώ και τώρα την ορθολογιστική ανάπτυξη για να σταματήσει η καταστροφή και η δυσφήμιση του Εθνικού μας Πάρκου.

Ο Ακάμας είναι ακόμα ένα θείο δώρο που μαζί με τους υδρογονάνθρακες  θα αποφέρουν, με ορθολογιστές διαχειρίσεις, ευεργετικά αποτελέσματα στον τόπο μας.  

 

Μιχάλης Δημοσθένους

Σύμβουλος Τουρισμού και επιμόρφωσης   (7/8/2013)

 

  

 

No comments:

Post a Comment