Thursday 1 August 2013

Αγροτουρισμός στη τουριστική βιομηχανία της Κύπρου

Αγροτουρισμός στη τουριστική βιομηχανία της Κύπρου

Αγροτουρισμός  είναι μια  μορφή τουρισμού που προτιμάται τώρα στις μέρες μας από μεγάλη μερίδα τουριστών της κεντρικής Ευρώπης, Σκανδιναβικών χωρών και  πολλών  ευρωπαίων που εργάζονται στις χώρες της μέσης ανατολής.  

Είναι η προτίμησή των τουριστών που επιδιώκουν να περάσουν τις διακοπές τους στη ατμόσφαιρα που τους προσφέρει το  παραδοσιακό σπίτι του χωριού.  Μακριά από τον θόρυβο των μεγαλουπόλεων, των λαμπερών φώτων και της πολυτέλειας.

Έτσι αναζητούν  διαμονή σε κοινότητες που διαθέτουν  τα κατάλληλα διαμορφωμένα λειτουργικά αγροτουριστικά σπίτια,  με την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, την απλότητα, μέσα στη ησυχία,  τη ομορφιά της φύσης, τις παραδοσιακές ασχολίες των  λιγοστών κατοίκων που προσπαθούν με το αγροτουρισμό να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν.   Αυτά τα αγροτουριστικά σπίτια που έχουν διαμορφωθεί και διατίθενται στις ανάγκες του αγροτουρισμού  λειτουργούν σαν μικρά ξενοδοχεία και προσφέρουν διαμονή με διευκολύνσεις για ανάπαυση σε ήσυχο αγροτικό περιβάλλο. 

 Ο τουρισμός αυτού του είδους, αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια,  προτιμούνται οι κοινότητες που διαθέτουν τα κατάλληλα διαρρυθμισμένα σπίτια, με τις αναγκαίες βασικές διευκολύνσεις.  Επιλέγουν  περιοχές με καλό κλίμα και φυσική ομορφιά, άλλοτε κοντά στη θάλασσα, η σε ορεινά θέρετρα, ώστε να περνούν τις διακοπές τους ευχάριστα και να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν  κάποιες δραστηριότητες να γνωρίσουν τη κουλτούρα των ανθρώπων, τις ασχολίες τους την ιστορία και το πολιτισμό τους.

Είναι ανάγκη να δημιουργηθούν γύρω από τα αγροτουριστικά διάφορες δραστηριότητες ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν επιλογές να περνούν ευχάριστα το χρόνο τους  εποικοδομητικά και να απολαμβάνουν τις νέες εμπειρίες που αποκτούν.   Να δημιουργηθούν  μονοπάτια της φύσης για περπατήματα, Ποδηλατοδρόμοι, φάρμες από διάφορα ζώα, αγροκτήματα με οπωροφόρα δένδρα, όπου οι τουρίστες  να έχουν την ευχέρεια να τα επισκέπτονται να αγοράζουν  φρούτα, λαχανικά, αυγά, γάλα, χαλούμι και άλλα. Να δημιουργηθούν από τους μικροκτηματίες, μικρές βιομηχανίες με τα τοπικά κατασκευάσματα, όπως γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, πήλινα κατασκευάσματα,  καλαθοπλεκτικής, σκαφοκατασκευές, κατασκευής λουκουμιού, φούρνοι  κατασκευής  ψωμιού, υπεραγορές, οινοποιία, ταβέρνες με παραδοσιακά κυπριακά φαγητά, που αναβιώνουν τη  παράδοση μας.   Οι μάγειροι οι σερβιτόροι και όλοι που ασχολούνται στις υπηρεσίες σύμφωνα με την Κυπριακή νομοθεσία,  να φορούν επαγγελματικές στολές που αυτό δηλώνει  επαγγελματισμό, πειθαρχεία  και ασφάλεια των προσφερομένων υπηρεσιών.  Καθαρούς  δημόσιους και υγειονομικούς χώρους, ως επίσης κάποιο διαμορφωμένο χώρο για μικρά και μεγάλα παιδιά και για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. 

Φροντίδα όλων των πολιτιστικών χώρων που τυχών υπάρχουν στην περιοχή, όπως Βυζαντινές εκκλησιές, Μοναστήρια,  Νερόμυλοι, Ελιόμυλοι, Ιστορικά γεφύρια, ώστε αυτά να είναι σε επισκέψιμη κατάσταση, να διαθέτουν υγειονομικούς καθαρούς χώρους και πάντοτε η ασφάλεια είναι πολύ σημαντικό στοιχείο στη παρουσίαση οποιουδήποτε επισκέψιμου  χώρου. 

Η σωστή επένδυση στο αγροτουρισμό με προγραμματισμό και σχεδιασμό, διατηρώντας πάντοτε  τη τοπική αρχιτεκτονική θα καταπολεμήσει το πρόβλημα της αστυφιλίας που τους μαστίζει και θα πετύχουν την ευμάρεια της κοινότητάς τους.

Οι κοινότητες που θα διαθέτουν τέτοια πλεονεκτήματα οφείλουν  να  επενδύσουν σωστά στο αγροτουρισμό,  διατηρώντας τη τοπική αρχιτεκτονική,  με σωστό προγραμματισμό και σχεδιασμό, θα καταπολεμήσουν  το πρόβλημα της αστυφιλίας που τους μαστίζει και θα πετύχουν την ευμάρεια της κοινότητάς τους. 

Οι διαχειριστές των καταλυμάτων πρέπει να συνεχίζουν να τυγχάνουν της αναγκαίας επιμόρφωσης  ώστε να διοικούν  τα αγροτουριστικά  καταλύματα τους  με επαγγελματικές προδιαγραφές.  Να γνωρίζουν τα απαραίτητα για τη εμπορικότητα της επιχείρησης τους.   Πώς να φροντίζουν επαγγελματικά τους πελάτες τους και πώς να οργανώνουν σωστά τα  αγροτουριστικά καταλύματα τους εν σχέση μα τις καθημερινές δραστηριότητες που επιδιώκουν οι πελάτες τους να δραστηριοποιούνται.  Η διαφήμιση, η συνεργασία με τουριστικούς πράκτορες η παρουσία τους σε εκθέσεις τουρισμού, η χρήση του διαδικτύου με την χρήση των νέων τεχνολογιών ώστε το προϊόν τους να φτάνει στο καταναλωτή έγκαιρα.

Η  επαγγελματική Λειτουργία των αγροτουριστικών καταλυμάτων είναι απαραίτητη  και αναγκαία για την τουριστική βιομηχανία του τόπου μας και  πρέπει να παρακολουθείται  και να ελέγχεται από το Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, ώστε ο αγροτουρισμός να τεθεί στις σωστές  επαγγελματικές βάσεις, προσφέροντας ποιοτικές  υπηρεσίες.

Όσοι θα ασχοληθούν με τον αγροτουρισμό είναι ανάγκη να διακατέχονται από τουριστική συνείδηση, ευγένεια, φιλόξενα αισθήματα, επαγγελματική κατάρτιση  να φροντίζουν με κάθε τρόπο να συμπληρώνονται  οι διακοπές των πελατών τους με επιτυχία και αυτό  θα είναι η εγγύηση  ότι  θα τους έχουν και τον επόμενο χρόνο και όχι μόνο αυτούς αλλά και τους φίλους και γνωστούς τους.

Οι κοινότητες  που αναπτύσσουν  αγροτουρισμό, πρέπει να διατηρούνται πάντοτε καθαρές, χωρίς ηχορύπανση, μακριά από αισχροκέρδεια, να σέβονται και να βοηθούν  τους επισκέπτες πάντοτε με την πατροπαράδοτη Κυπριακή φιλοξενία.  Να φροντίζουν να οργανώνουν πάνω σε τακτική βάση, διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις όπου να συμπράττουν ντόπιοι και ξένοι, ώστε να αναπτύσσονται κοινωνικές σχέσεις μεταξύ τους. Επίσης να συνεργάζονται και να προσκαλούν στις εκδηλώσεις, από γειτονικές αγροτουριστικές κοινότητες και να ενημερώνουν εγκαίρως τους πελάτες των αγροτουριστικών διαμερισμάτων με ενημερωτικά φυλλάδια.

Τέλος ο Αγροτουρισμός είναι μια μορφή τουρισμού που υπόσχεται πάρα πολλά στις κοινότητες που τον αναπτύσσουν, εφόσον  λειτουργούν επαγγελματικά, με την παραδοσιακή φιλοξενία, τουριστική συνείδηση και προπάντων συνεχή επιμόρφωση, που είναι η εγγύηση της επιτυχίας τους.      

                  

Μιχάλης Δημοσθένους

Σύμβουλος  Τουρισμού και Επιμόρφωσης 


 

 

 

 

No comments:

Post a Comment