Monday 28 April 2014

Το τουριστικό μας προϊόν χρειάζεται


Το τουριστικό μας προϊόν χρειάζεται

αναβάθμιση στις προσφερόμενες υπηρεσίες  

 

Παρακολουθώντας  τα τελευταία χρόνια τον αριθμό των αφίξεων, την εξυπηρέτηση που προσφέρουν στους τουρίστες ορισμένες επιχειρήσεις στην τουριστική βιομηχανία, την ποιότητα των τουριστών που μας έρχονται, καθώς και τα οικονομικά αποτελέσματα, είναι ολοφάνερο ότι το τουριστικό μας προϊόν χρειάζεται αναβάθμιση, επαγγελματική φροντίδα και νέες καινοτομίες.

 

Η χώρα μας διαθέτει όλες τις μορφές διευκολύνσεων τουρισμού με τουριστική υποδομή από Ξενοδοχεία, Τουριστικά διαμερίσματα, Αγροτουριστικά καταλύματα, Επαύλεις, Εστιατόρια, Καφετερίες, Καφενεία.  Σύγχρονα Αεροδρόμια, Σύγχρονους αυτοκινητόδρομους, Δημόσιες συγκοινωνίες,  Όμορφο φυσικό περιβάλλον, Καθαρές θάλασσες με θαλάσσιες διευκολύνσεις, Αμμώδεις παραλίες, Γήπεδα Γκολφ, Γήπεδα ποδοσφαίρου, Αθλητικούς χώρους,  Αρχαιολογικούς, Θρησκευτικούς, και Συνεδριακούς χώρους, Μουσεία, Οινοποιία, Καλές διευκολύνσεις για Πολιτικούς γάμους, Ιατρικές και  Ευεξίας υπηρεσίες καθώς γενικά  ασφάλεια.

 

Με τις προϋποθέσεις αυτές υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας περισσότερου ενδιαφέροντος για το προορισμό μας εάν προβληθεί η Κύπρος σαν ένας ολοκληρωμένος τουριστικός προορισμός όπου η επαγγελματικότητα κυριαρχεί.

Για να πετύχουμε τα ποθητά αποτελέσματα είναι άμεση ανάγκη η διατήρηση της ταυτότητας  και του φυσικού μας περιβάλλοντος, αλλά και η ανάπτυξη της ποιοτικής εξυπηρέτησης όσον αφορά τον ανθρώπινο παράγοντα.

 

Οι άνθρωποι του τουρισμού πρέπει να έχουν καλή γνώση των καθηκόντων τους

 

Η χώρα μας είναι μικρή σε αποστάσεις, ασφαλής, ελκυστική ιστορικά, πολιτιστικά και με καλές κλιματολογικές  συνθήκες. Οφείλουμε όμως να συνεχίσουμε να παρουσιαζόμαστε φιλόξενοι, όπως πατροπαράδοτα συνηθίζαμε, να είμαστε ευγενικοί και ειλικρινείς μακριά από αισχροκέρδεια, αλλά σωστοί επαγγελματίες προς τους ξένους και ντόπιους επισκέπτες μας.

 

Εάν θέλουμε επι τέλους φέτος, να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στον τουρισμό, το τουριστικό μας πακέτο πρέπει να το παρουσιάσουμε φροντισμένο και όσον το δυνατόν πιο ποιοτικό και επαγγελματικά ολοκληρωμένο. Οι επισκέπτες που θα φτάσουν φέτος στο νησί μας, είναι σημαντικό να τους αφήσουμε ικανοποιημένους από τις υπηρεσίες μας και με καλές εντυπώσεις.

Αυτοί που θα προσφέρουν υπηρεσίες στους επισκέπτες να είναι σωστά καταρτισμένοι και να εκτελούν επαγγελματικά τα καθήκοντα τους με προθυμία και άνεση, ώστε οι επισκέπτες να μείνουν ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι για την επιλογή τους να περάσουν τις διακοπές τους στον τουριστικό προορισμό «Κύπρος».  Είναι σημαντικό επίσης, να διακατέχονται από τουριστική συνείδηση, να προσφέρουν ποιοτική εξυπηρέτηση και να κατέχουν τις βασικές γνώσεις για την ιστορία και το πολιτισμό της χώρας στην οποία εργάζονται.

 

 

Είναι μεγάλη ανάγκη όσων ασχολούνται με τις υπηρεσίες της τουριστικής βιομηχανίας, να καταρτιστούν με τα ανάλογα επιμορφωτικά προγράμματα, ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας και να αποκτήσουν όλοι την πιστοποίηση των επαγγελματικών τους προσόντων, που είδη άρχισε να προσφέρει η ΑΝΑΔ στους υπαλλήλους της Τουριστικής Βιομηχανίας.

 

Οι υπηρεσίες που χρειάζονται άμεσα κατάρτιση, που προσφέρουν υπηρεσίες στο τουρισμό είναι, οι Υπάλληλοι Αεροδρομίων, Οδηγοί Ταξί και Λεωφορείων, Τουριστικοί Αντιπρόσωποι(Reps) , Ενοικιάσεις αυτοκινήτων, Υπαλλήλοι καταστημάτων και τουριστικών ειδών, Περίπτερα σε τουριστικές περιοχές, Εστιατόρια, Καφετερίες, Μπάρς, Αστυνομία, Τροχονόμοι, Φροντιστές παραλιών, Ναυαγοσώστες, Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων, Ξεναγοί,  Ξενοδοχειακές μονάδες, φροντιστές επαύλεων και Αγροτουρισμός.

 

Αυτοί που προσφέρουν υπηρεσίες στο Τουρισμό πρέπει να είναι σε θέση να αποδίδουν στην εξυπηρέτηση με κάθε λεπτομέρεια γιατί μόνο τότε μπορούμε να μιλούμε για ποιότητα, γιατί η ποιότητα βρίσκεται στη λεπτομέρεια.  Η βελτίωση της ποιότητας αποτελεί άμεση προτεραιότητα για επιτυχία, ούτως ώστε να εχουμε επαναλαμβανόμενους επισκέπτες, να αυξηθούν οι αφίξεις και να δημιουργηθεί ανάπτυξη, να μειωθεί η ανεργία και να μην  υπάρχουν αναστολές εργασιών στα ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα κατά τους χειμερινούς μήνες.

 

Με την εφαρμογή των πιο πάνω διαρθρώνουμε την πορεία μας για αναβάθμιση της τουριστικής μας υποδομής, όσον αφορά τον ανθρώπινο παράγοντα, για να πετύχουμε τους στόχους μας για πρόοδο και βελτίωση του τουριστικού μας προορισμού, που τα τελευταία χρόνια τραυματίσαμε με τα λάθη από την έλλειψη επαγγελματισμού. 

 

Μιχάλης Δημοσθένους

Σύμβουλος Τουρισμού και Επιμόρφωσης

 

External Assessor, Verifier of HRDA, for the professional skills in tourism industry 

Εξωτερικός εξεταστής/επαληθευτής της ΑνΑΔ, για τα επαγγελματικά προσόντα  στην Τουριστική Βιομηχανία

 

 

 

No comments:

Post a Comment